3 tips om zinvolle jobs te creëren

betrokkenheid leiderschap Sep 30, 2019
 

Beluister hier de podcast versie: 

Samenvatting

Ik was onlangs op een event van Etion waar de Amerikaanse Aaron Hurst te gast was als spreker. Hij is de auteur van het boek 'The Purpose Economy’. Hij had het over de switch van een information economy  (waar het allemaal draait rond data) naar een pupose economy. Hier zijn mensen op zoek naar een betekenis en zingeving.

Deze purpose economy zien we vooral ook terugkomen bij onze jonge generatie medewerkers. Aaron legde meteen de link naar de werkplek en dat het zo belangrijk zal zijn om een zin- en betekenisvolle jobs te kunnen creëren voor mensen. Hierin volg ik hem zelf ook volledig.

Etion zelf had een onderzoek gedaan bij 500 Vlaamse ondernemers waaruit bleek dat 70% van hen echt wel de ambitie had om die betekenisvolle jobs te creëren. Minder positief was dat slechts 30% van deze ondernemers aangaf hier ook al in geslaagd te zijn. Na het event hoorde ik van heel wat ondernemers dat ze ook gewoon niet wisten hoe ze daar nu precies aan konden beginnen.
Hier wil ik jullie al even mee op weg helpen.

Ik geef jullie graag 3 concrete zaken mee die volgens mij de allerbelangrijkste beginstappen zijn om naar die betekenisvolle jobs te gaan.

De 1e stap begint bij ons als ondernemer en leider. Zijn wij nog wel geïnspireerd door wat we doen? Je kan namelijk niet verwachten dat mensen geïnspireerd zijn en betekenis kunnen halen uit hun job als wij als ondernemer dat gevoel wat kwijt zijn.

Ga in eerste instantie dus op zoek naar jouw motiverende drijfveer.
Wat is jouw dieperliggende missie en jouw waarom?


Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken?
Bekijk gerust even mijn filmpjes en blogs hierover via deze link.

De 2e stap is om jouw mensen hierin mee te nemen.
Deel jouw waarom, jouw drijfveer en uniek verhaal met jouw medewerkers.
Dit kan heel eenvoudig door te communiceren. Breng jouw mensen tot bij jou en deel jouw purpose.

Vraag zeker ook hoe zij hun werk ervaren op vandaag. Ik heb het dan absoluut niet over de formele functioneringsgesprekken. Dit is trouwens ook niet de manier waarop je jouw mensen gemotiveerd houdt. Maar maak er een 1 op 1 warm en oprecht gesprek van.

Naast deze 1 op 1 gesprekken kan je ook gaan kijken hoe je gedurende het jaar bijvoorbeeld in kleine groepjes kan samenwerken of hoe de leidinggevenden in jouw team dit ook kunnen gaan doen. Denk er ook eens over na hoe je misschien de hele groep kan gaan toespreken om jouw verhaal te delen en hen zo te inspireren.

Ga dus op verschillende manieren in jouw bedrijf op zoek naar hoe jij jouw
verhaal kan delen en hoe je kan voelen en horen wat er leeft bij jouw mensen.

Het 3e punt is heel belangrijk volgens mij en hier wordt veel te weinig aandacht aan besteedt op vandaag. Help jouw mensen groeien.

Hier bedoel ik niet alleen het groeien en beter worden in hun job. Help jouw mensen vooral groeien als persoon. Bekijk hoe je hen kan ondersteunen om dieper in zichzelf te gaan en zichzelf beter te leren kennen. Laat hen leren hoe ze beter kunnen omgaan met stress en hoe ze beter kunnen communiceren met de mensen om zich heen. Hier is één ding heel belangrijk. Geef zelf het juiste voorbeeld. Blijf jezelf continu verder ontwikkelen.

 

Als je met deze 3 stappen al aan de slag gaat, beloof ik jou dat je echt al dichter bij die purpose economy komt. Je komt zo dichter bij het creëren van die zinvolle en betekenisvolle jobs waar mensen op vandaag echt naar op zoek zijn. Zo draag je zeker en vast ook jouw steentje bij aan een betere maatschappij.

 

Heb je het gevoel dat je hier wel nog wat hulp en advies kan bij gebruiken? Contacteer mij gerust via [email protected] en dan zitten we hier eens over samen. Ik help je dan graag enkele stappen verder.

 

Veel succes en plezier hiermee en graag tot binnenkort.

 

Charlotte

Close

50% Complete

Hallo,

Vul hieronder jouw voornaam en mailadres in en ik bezorg jou Interviews met inspirerende leiders, videofragmenten met praktische tips en blogartikelen met onmiddellijk toepasbaar advies zodat jij jouw dromen kan waarmaken.