4 tips voor minder stress

Oct 15, 2018

DRUK DRUK DRUK...

Tegenwoordig is het heel hip om te zeggen dat je het druk hebt.

Het valt me de laatste maanden nog meer op dan voorheen dat mensen mij altijd de vraag stellen “Is het druk?”, “Je hebt het druk waarschijnlijk?” en ik weet dat dit goed bedoeld is en ik moet eerlijk bekennen dat ik ook soms in die valkuil trap door zelf aan te geven dat het druk is als mensen me vragen hoe het gaat met mij, maar is dit eigenlijk wel iets om fier op te zijn of is dit een belangrijk criterium om te bepalen hoe goed je bezig bent?

Ik ben ervan overtuigd van niet en ik ben het laatste jaar dan ook heel hard bezig geweest met het vinden van rust en mijn ontdekking is zelfs dat hoe meer ik tot rust kan komen en hoe minder druk ik bezig ben, hoe beter mijn business loopt.

Hoe dit kan?
De voordelen van meer rust vinden zijn de volgende:

 • Je krijgt fysiek een betere weerstand waardoor je dus minder ziek bent
 • Je gaat beter slapen waardoor je ’s morgens en overdag fitter bent
 • Je kan beter om met tegenslagen
 • Je gaat effectiever en efficiënter werken
 • Je bent creatiever
 • Jouw sociale contacten verbeteren

Wil jij zelf ook meer rust ervaren?  Lees onderstaande 4 tips.
 

TIP 1: Durf jou te disconnecteren

 • Plan enkele momenten per week in dat je geen telefoon bij je hebt (of dat deze op vliegtuigmodus staat), dat je niet afgeleid kan worden door iets of iemand (medewerkers die vragen komen stellen, e-mails die verschijnen op jouw scherm,…).

  Ikzelf doe dit bijvoorbeeld door echt blokken in mijn agenda te reserveren van enkele uren per dag waarop ik geen mails bekijk, geen telefoontjes beantwoord en geen afspraken in plan. 
  In deze tijd kan ik bergen werk verzetten, er komt ruimte vrij in mijn hoofd, ik voel me rustiger en kan beter prioriteiten stellen. 
  Je zal wel even moeten doorzetten in het begin, want weet dat we echt verslaafd zijn aan onze smartphone en mails en zelfs aan de vragen die we van andere krijgen. Hou dit enkele weken vol en ervaar het verschil !

TIP 2: Breng afwisseling in jouw leven

 • Wij leven heel vaak op automatische piloot. We rijden naar ons bedrijf en weten niet eens hoe we er eigenlijk geraakt zijn, we poetsen onze tanden zonder erbij na te denken, we geven een zoen aan onze partner of kind puur uit gewoonte,…

  Door afwisseling in jouw leven te brengen en de routine te doorbreken gaan we veel bewuster leven. We merken letterlijk op wat we doen en gaan hier meer bij stilstaan en er meer van genieten. Geloof mij, als je 's morgens die kus aan jouw partner op een heel bewuste manier geeft zal zowel jij als de ander er veel meer van genieten.

  Wat hier ook van belang is is het feit dat we door onze routines te doorbreken beter gewoon geraken aan verandering. Wat ons vaak stress bezorgt is verandering. Dingen die niet lopen zoals verwacht of gepland.

  Probeer het effectief uit. Neem bijvoorbeeld eens een andere plaats aan tafel of in bed ;-), doe eens een stoelendans op bureau, drink eens een glas water i.p.v. jouw kopje koffie uit gewoonte, draag eens iets geels in plaats van jouw normale kleuren,…
   

TIP 3: FOCUS OP POSITIVITEIT

 • Hier heb ik het al vaker over gehad, maar dit is gewoon een super belangrijke. Wij zijn te vaak geneigd om de focus te leggen op zaken die niet goed lopen, zaken die nog beter kunnen en dat is goed want zo kunnen we blijven evolueren EN daarnaast is het ook gewoon zeer belangrijk om aandacht te besteden aan de zaken die wel goed lopen, dingen die verbeterd zijn, kleine successen die we hebben behaald,…

  Schrijf nu eens onmiddellijk 3 zaken op die goed gelopen zijn of die verbeterd zijn de afgelopen 7 dagen.
  Doe dit telkens als je voelt dat je overweldigd raakt door problemen of uitdagingen en dat je stress ervaart door zaken die niet goed lopen en je zal zien dat dit een wereld van verschil maakt.

TIP 4: BEWEEG

 • Bewegen ervoor dat endorfines vrijkomen. Endorfines geven ons een goed gevoel.

  Als ik me wat minder goed voel is het vaak omdat ik te lang stil zit aan mijn bureau of dat ik niet ben gaan sporten die dag. Soms verplicht ik me dan (als ik geen tijd heb om dan in mijn sportkleren te springen) om even rechtop verder te werken of mijn telefoontjes te doen terwijl ik rondloop. Sommigen onder jullie weten dat ik enkele keren per week om 5u opsta om te gaan lopen omdat ik gewoon weet dat dit voor mij echt helpt om gedurende de dag meer energie te hebben.

  Bewegen en sporten maakt jou in het algemeen weerbaarder, energieker, stress bestendiger en zorgt voor meer rust in jouw hoofd.

  Denk eens na, wat kan jij vanaf morgen doen om meer te gaan bewegen? 

  Dit waren 4 tips voor het ervaren van meer rust en minder stress. Ga hiermee aan de slag en ontdek wat het met jou doet. 

  Deel zeker even in de commentaren hieronder met wat je zelf aan de slag gaat en als je deze tips graag deelt met jouw netwerk, dan kan dit via de sociale media knoppen die je terug vindt aan de linkerzijde.

  Hele fijne groeten en tot binnenkort,
  Charlotte
Close

50% Complete

Hallo,

Vul hieronder jouw voornaam en mailadres in en ik bezorg jou tips en inspiratie die ervoor zullen zorgen dat jij jouw beste mensen kan behouden en gemakkelijk nieuwe medewerkers kan aantrekken.