5 manieren om jouw beste medewerkers aan jou te binden

Feb 18, 2019

Heb jij net zoals heel wat bedrijfsleiders schrik om jouw beste medewerkers te verliezen? In dit artikel geef ik vijf concrete tips mee zodat je jouw mensen op lange termijn aan jouw bedrijf kan binden.

1: Geef jouw medewerkers richting

Als eerste is het belangrijk om hen richting te geven. Maak duidelijk wat kan in jouw onderneming en wat niet. Wat zijn hun verantwoordelijkheden en wat verwacht jij van hen? Mensen hebben nood aan een duidelijk kader waarin ze zich kunnen bewegen.

2: Betrek jouw mensen bij jouw verhaal

Creëer betrokkenheid om jouw beste medewerkers te behouden. Zorg ervoor dat jouw mensen zich betrokken voelen bij jouw bedrijf en waar het voor staat. Vertel hen waar je naartoe wilt met je organisatie en waarin je het verschil wilt maken in de markt. Vraag hun mening en ideeën. Geef hen zo de kans om mee te werken aan dit verhaal. Regelmatige, motiverende en duidelijke communicatie kan hier bij helpen.

3: Goed leiderschap is jouw mensen helpen groeien

Help jouw medewerkers groeien. Hun motivatie hangt sterk samen met hoe goed ze zich voelen in hun job. Als mensen elke dag naar hun werk gaan met het gevoel dat ze hun job niet beheersen en bijvoorbeeld veel fouten maken, dan gaan ze elke dag iets minder gemotiveerd naar huis. Begeleid jouw mensen, voorzie de nodige opleiding, informatie en middelen om beter te worden in hun job. Als jouw mensen het gevoel hebben dat ze hun job beheersen dan stijgt hun motivatie aanzienlijk.

4: Geef jouw team verantwoordelijkheid

Eens mensen zijn gegroeid in hun functie en deze beheersen, geef hen dan voldoende vrijheid en verantwoordelijkheid. Hun gevoel van autonomie zorgt voor een grotere motivatie. De mate waarin mensen hier nood aan hebben is voor iedereen anders. De één heeft veel vrijheid en verantwoordelijkheid nodig om zich goed te voelen, de andere net weinig. Bevraag dit bij jouw mensen en hou hier zoveel mogelijk rekening mee. Coach je mensen om beter te worden in hun job en laat dan een stukje los. Zo geef je hen vrijheid om de job zelfstandig uit te voeren.

5: Breng positiviteit in jouw onderneming

Mijn laatste tip: zorg voor positiviteit! Als mens en als ondernemer hebben we vaak de neiging om te focussen op de zaken die niet goed lopen, de aspecten die beter kunnen. Dit is belangrijk om te kunnen groeien en evolueren, echter is het even belangrijk om aandacht te hebben voor de positieve zaken in jouw onderneming. Want waar je op focust zal groeien. Hoe meer je focust op de positieve zaken, hoe meer positiviteit je in jouw bedrijf krijgt en hoe positiever de resultaten.

 

Ga alvast aan de slag met één van deze vijf tips. Zorg ervoor dat je ze op lange termijn kan volhouden en ontdek zo wat het doet voor jou en jouw bedrijf.

 

Met welke tip ga jij aan de slag?


Wil je deze tips graag delen met iemand uit jouw netwerk, gebruik dan gerust de sociale media buttons hiernaast.

 

Ik wens je super veel succes en vooral veel plezier!

 

 

Charlotte

Close

50% Complete

Hallo,

Vul hieronder jouw voornaam en mailadres in en ik bezorg jou tips en inspiratie die ervoor zullen zorgen dat jij jouw beste mensen kan behouden en gemakkelijk nieuwe medewerkers kan aantrekken.