Een minder gemotiveerd leider kan geen gemotiveerd team verwachten

 

Samenvatting 

Enkele jaren geleden had ik een heel leuk en aantrekkelijk business plan opgemaakt. Ik was dolenthousiast en gemotiveerd ging ik ervoor. Een nieuwe strategie en een nieuwe aanpak. Mijn toekomstdroom was om met een groot team van trainers en coaches te gaan samenwerken die over heel België (en stiekem droomde ik ook al over mijn eerste stappen in het buitenland 😉) ondernemers zouden gaan begeleiden om een inspirerend leider te worden en leuke werkplekken te creëren. In het begin liep dit heel vlot, ik had al snel een team van 8 mensen en de opdrachten kwamen binnen. 


En toen kwam het…

Ik voelde me niet meer gelukkig in mijn eigen bedrijf. Ik deed zelf niet meer wat ik echt graag deed en dat was zelf die ondernemers gaan inspireren en meenemen in het verhaal. Ik was de hele dag aan mijn bureau gekluisterd, planningen aan het maken, facturatie aan het doen, administratieve taken, vragen beantwoorden van klanten en mijn team,… en daar werd ik dus niet gelukkig van.

En nu?
Het was niet zo eenvoudig om dit allemaal terug om te keren. Daar ging mijn business plan. Hoe moest ik het dan wel gaan aanpakken en wat moest ik aan mijn team gaan vertellen? Een zeer lastige periode en volledig uit mijn comfortabele zone, zeker omdat de cijfers wel goed waren en we dat jaar een zeer mooie groei hadden gekend. Het voelde echt terug naar af en de toekomst was plots opnieuw zeer onzeker geworden. Maar ik voelde ergens aan dat ik die stap moest zetten. Ik wist dat als ik zo verder zou groeien ik niet meer de inspirerende leider en enthousiaste ondernemer zou blijven die ik wel wou zijn.

Ik ging zelf weer meer gaan trainen en coachen, had de moeilijke gesprekken met mijn team, ging nog verder met een beperkter kernteam en heb me vooral omringd door mensen die mij ondersteunden op vlak van organisatie, planning en administratie zodat ik weer meer plezier kon beleven in mijn eigen onderneming. Want dat was tenslotte nog altijd één van de belangrijkste redenen waarom ik ondernemer was geworden om te kunnen doen waar ik echt blij van werd en in geloofde.

Dat is iets wat ik heel veel merk in bedrijven. Ondernemers die starten ooit vanuit een passie en een drive voor hun product of dienst of voor het ondernemer zijn op zich. Door de jaren heen nemen ze er alsmaar taken en verantwoordelijkheden bij die ze eigenlijk niet de drive en de energie geven die we als ondernemer en leider meer dan nodig hebben om er volop te kunnen blijven voor gaan.

Zo kwam ik onlangs ook in een garage waar de zaakvoerder bekende dat hij, nu hij met meer dan 10 mensen werkte, hij het sleutelen aan de wagens echt mistte. Want dat was hoe zijn passie ooit begon. Sleutelen aan oldtimers en nu is hij coach, boekhouder, administratief bediende en manusje vanalles in zijn eigen bedrijf geworden…

 

 

Herkenbaar voor jou?
Ben jij ook teveel bezig met zaken die je eigenlijk niet echt graag doet en merk je dat jouw eigen drive en motivatie geleidelijk aan wat afzwakt? Bekijk dan vandaag nog hoe je dit kan omkeren. Denk out of the box om de juiste oplossing te vinden, durf stappen te zetten die jou in eerste instantie wat angstig maken. Je zal zien dat je achteraf de vruchten ervan zult plukken.
Als je dagelijks de dingen blijft doen die jou geen energie geven ben je elke dag net iets minder gemotiveerd en een minder gemotiveerde ondernemer kan niet verwachten dat hij een gemotiveerd team van medewerkers rondom zich kan bouwen.

Veel succes en mocht je merken dat je wat hulp of advies kan gebruiken hierbij, contacteer ons gerust via deze link.

Bij HaRvest is het onze missie om de wereld te voorzien van zoveel mogelijk inspirerende leiders die een werkplek creeëren waar mensen met plezier voor opstaan.
Ben jij benieuwd hoe aantrekkelijk jij vandaag al bent als werkgever?
Doe dan hier de test. Dit duurt slechts 4 minuten en je ontvangt van ons een rapport op maat met praktische tips. 

 

Fijne groeten,

 

Charlotte

Close

50% Complete

Laat hieronder jouw voornaam en email achter en ik bezorg jou graag onze tips en inspiratie.