HaRvest Coach in de kijker: Oliver Schelinski

mindset positiviteit Apr 17, 2019

 

Via dit interview laten we je graag kennismaken met één van onze HaRvest coaches, Oliver Schelinski.

Omdat wij geloven dat echte verandering plaatsvindt als wij durven kijken naar onszelf en inzetten op onze eigen persoonlijke ontwikkeling gaan we bij HaRvest een stapje verder dan de meeste spelers in onze markt.

Naast praktische tips en handvaten die je van ons meekrijgt om een inspirerend leider te worden en een aantrekkelijke werkplek te creëren gaan we ook op zoek naar de zaken die jou het meest belemmeren om die stappen te zetten en een echte inspiratie te worden voor de mensen om jou heen. Want vaak weten we wel perfect wat we moeten doen, maar doen we het om de één of andere reden niet. En daar komt Oliver in the picture bij de begeleiding van de ondernemers waar wij mee samenwerken.


Wie is Oliver?

Oliver is volgende maand 30 jaar getrouwd en heeft drie volwassen dochters.
Om hun dochters een gezonde en liefdevolle opvoeding te kunnen geven wisten zijn echtgenote en Oliver al snel dat ze hun eigen persoonlijke ontwikkeling voorop moesten plaatsen. Om vanuit een goed fundament en een gezond huwelijk drie dochters te begeleiden op hun levenspad hebben ze heel hard gewerkt om eerst hun eigen thema’s aan te pakken en zo een voorbeeld te kunnen zijn voor hen.

Op 47 jarige leeftijd is hij gestart als zelfstandig ondernemer. Leeftijd heeft hem nooit tegengehouden om datgene te doen waar hij sterk in werd. Betekenisvol willen en kunnen zijn voor anderen betekent zelf door je eigen proces heen gaan of je bent niet geloofwaardig. “Preach what you teach”.

Oliver is sinds 2011 professional coach en ICF gecertificeerd en trotse bezieler van zijn twee bedrijven “I For Coach” en “I For Horse”.


Als coach werk je vaak rond de beperkende overtuigingen van mensen.
Welk effect hebben deze volgens jou op ons als mens en ondernemer?

Beperkende overtuigingen leiden ons tot blokkades. Ze beperken ons om stappen te kunnen zetten die gezet willen worden om te verruimen als mens/zaakvoerder. Ze beperken niet enkel jezelf maar ook de mensen om je heen en je hele bedrijf. Indien beperkende overtuigingen de overhand nemen, sta je niet alleen stil, maar hang je vast aan het verleden. Dat is nu juist waar ik als professioneel coach zo graag mee aan de slag ga bij mensen. Het leren loslaten van de hoop op een beter verleden of de manier om evenwicht te vinden tussen sceptisch zijn en negatief denken.


Kan je eens een voorbeeld geven hiervan? 

Ik herinner me Peter. Peter had een overtuiging gevormd dat hij niet goed genoeg was om een zaak te runnen. 

Deze overtuiging werd hem lang genoeg ingeprent door zijn ouders om een reden die voor hem duidelijk werd na inzicht in zijn oorsprong van herkomst. De overtuiging was gebaseerd op een projectie van angstige ouders die hem met een liefdevolle intentie wilden beschermen voor alles wat kon misgaan. Peter is dit heel erg gaan geloven vanwege een hoge loyaliteit naar zijn ouders toe. Maar hij echter had er last van omdat het hem belemmerde om zijn bedrijf te laten groeien en bloeien.


Waarom coach je mensen hier graag in?

Ik werk graag op overtuigingsniveau omdat dit aansluit aan de identiteit van mensen. Het is en blijft steeds een verwondering waar mensen toe in staat zijn wanneer belemmerende overtuigingen worden omgebogen naar “vermogende” overtuigingen. Het zet ze in een richting naar het doel toe waardoor een “voorwaartse” beweging ontstaat die vanuit hun kern komt. In die kern is waar de magie te vinden is. Overtuigingen brengen ons dichter tot dat wat we eigenlijk willen en vaak ligt er iets onder het oppervlak waar we nog nooit gekeken hebben. Dit ontdekken is krachtig.


Wat betekende het concreet voor Peter om zijn beperkende overtuiging te kunnen ombuigen?

Enkele weken na onze sessie heeft Peter knopen doorgehakt en orde op zaken gesteld waar ze nodig was. Hij heeft geleerd om wat bij zijn ouders hoorde dan ook bij hun te laten want het diende hem niet langer. Een schuldgevoel was ook niet langer nodig omdat hij het gesprek met zijn ouders vanuit een liefdevolle intentie heeft kunnen doen met een dikke merci er bovenop.

Vandaag is Peter in volle vaart waarbij zijn organisatie geniet van een meer natuurlijke flow die bij Peter hoort.


Waarom werk je met HaRvest samen? Wat spreekt je aan?

Omdat de missie van Harvest heel erg aansluit bij mijn persoonlijke missie. Wanneer je als zaakvoerder kiest voor persoonlijke ontwikkeling, gaat ook jouw bedrijf zich ontwikkelen. Ik heb de afgelopen jaren kunnen zien dat dit werkt en ook het effect indien men dit niet doet. Alles stroomt van boven naar beneden( top-down).  Indien je als leider stagneert of stilstaat, merk je dit in alle lagen van jouw bedrijf.

Breng mensen in beweging zodat ze vanuit verwondering naar zichzelf kunnen kijken en hun plaats kunnen innemen in een wereld vol met kansen. Wanneer je dit voor jezelf toelaat, kun je ook anderen hierin ondersteunen… en dat werkt voor iedereen binnen een organisatie. Als jij als leider jezelf ontwikkelt, kunnen je mensen dit ook.

Jij “bent” jouw bedrijf.


Welk(e) tip/advies zou je geven aan ondernemers waar ze morgen meteen mee aan de slag kunnen?

Ga aan de slag… Laat je eventueel ondersteunen door een professionele coach om je plaats te kunnen innemen als leider van je eigen leven. Laat zelfkennis toe tot in de diepste regionen van jezelf om vervolgens met deze kennis jouw organisatie te verrijken. Je zult zien dat jouw medewerkers dit oppikken en geïnspireerd kunnen worden om hetzelfde te doen. Laat dit geen “beperkende” gedachte zijn maar een vermogende inspiratie. Ga door je eigen proces heen en kijk dan met grote ogen naar jezelf. In het proces vind je de verwondering… de fierheid en de inzichten.

 

 

Close

50% Complete

Hallo,

Vul hieronder jouw voornaam en mailadres in en ik bezorg jou tips en inspiratie die ervoor zullen zorgen dat jij jouw beste mensen kan behouden en gemakkelijk nieuwe medewerkers kan aantrekken.