Hoe positieve leiders de mooiste resultaten behalen

Jul 01, 2018
 

Beluister de Podcast

Samenvatting

Onlangs was ik te gast als spreker op het zomerfeest van Etion.
Etion is het ondernemersforum voor geëngageerd ondernemerschap.
En geëngageerd waren ze zeker, de bijna 100 aanwezige ondernemers.

Er werd mij gevraagd om te komen spreken over Positiviteit en het Vieren van Successen in bedrijven.
En omdat ik heel veel positieve reacties kreeg en ook wel wat vragen vond ik het wel interessant om enkele zaken hierover te delen met jou via dit artikel. 

Successen vieren, positiviteit brengen, feestjes organiseren, plezier maken, een kickertafel voorzien voor de medewerkers,…als je de trends en de mediaberichten wat volgt weet je dat hier meer en meer aandacht op gevestigd wordt.

Ikzelf kom al meer dan 10 jaar dagelijks in contact met zaakvoerders van kmo’s en dan hoor ik vaak “ja maar ja Charlotte, er moet nog wel gewerkt worden é”

Is dit herkenbaar?
Denk je dit ook wel eens? 

En terecht ! Elke organisatie moet resultaten boeken, omzetten binnen halen, liefst een mooie winst overhouden. Dat is ook de enige manier waarop we ons ding kunnen blijven doen en onze mensen een job kunnen blijven aanbieden.

En wat als het ene nu eens hand in hand zou gaan met het andere? 
Wat als bedrijven die focussen op plezier, fun en positiviteit nu ook eens die bedrijven zouden zijn die meer resultaat en succes boeken? 

Uit een grootschalig onderzoek van LinkedIn blijkt bijvoorbeeld dat dit type werkgevers tot 1/3de minder kans hebben dat mensen hun bedrijf verlaten. En dat is niet alleen belangrijk om de kennis en expertise in onze bedrijven te houden en ervoor te zorgen dat de investering in opleiding van mensen niet voor niets is geweest. Het is ook van belang omdat voor elke medewerker die vertrekt je minimaal 21% van het bruto jaarsalaris betaalt (sommige onderzoeken spreken zelfs over 30-75%, afhankelijk van de functie van de persoon). Het bespaart je dus met andere woorden ook heel wat geld als je erin slaagt om jouw mensen langer aan jou te binden. 

Bijkomend blijkt ook dat je door deze aanpak als werkgever gewoon veel gemakkelijker nieuwe medewerkers kan aantrekken. 
Heb jij het trouwens ook lastig om jouw vacatures in te vullen? 
Het valt mij alvast elke dag op dat veel ondernemers er gewoon niet meer in slagen om nieuwe medewerkers te vinden. Dit zorgt er bij veel bedrijven al voor dat ze hun groeiambities uitstellen of zelfs opbergen en bijkomend kost het hen ook veel geld. 
Wist je dat voor elke dag dat jouw vacature niet ingevuld geraakt je 1086€/dag verliest.

Als derde punt weten we ook dat aantrekkelijke werkgevers betrokken medewerkers creëren en dat dit ervoor zorgt dat deze bedrijven tot 43% productiever zijn dan bedrijven die niet kunnen rekenen op een team van betrokken medewerkers.   

Twijfel je nog  over het feit dat FUN en RESULTAAT hand in hand gaan? 

Geloof mij, als jij vanaf morgen jouw mensen langer kan behouden, gemakkelijker nieuwe medewerkers kan aantrekken en een hogere productiviteit kan realiseren, dan garandeer ik jou sterke bedrijfsresultaten. 

En denk je nu, "hoe doe ik dit dan precies"? 
Lees dan nog even verder. 
Er zijn uiteraard verschillende zaken die je kan (en dient te doen) wil je een aantrekkelijke werkgever worden voor jouw medewerkers.

Als het gaat over positiviteit in jouw onderneming brengen geef ik jou hieronder 1 concrete tip mee waar je morgen mee aan de slag kan. 

Schrijf voor elke medewerker een persoonlijke positieve boodschap op een kaartje en geef dit af.
Zomaar…
Zorg er wel voor dat hetgeen je erop zet echt gemeend is.
Denk hiervoor per medewerker na over wat jij apprecieert aan deze persoon (misschien is het iets wat hij onlangs heeft gedaan voor een collega of voor een klant. Is het iets in zijn attitude waar je hem dankbaar voor bent,...). 
En als je nu denkt “dan gaan mensen onmiddellijk loonsopslag vragen of dan zal de focus van die mensen afzwakken” of "wat gaan ze daarvan denken",….

Maak je hierover geen zorgen. Ik kan jou verzekeren dat dit altijd een positief effect heeft op medewerkers. En wat een positief effect heeft op jouw mensen heeft sowieso een positieve impact om jou en jouw onderneming.

Ik adviseer dit aan al mijn klanten en de mensen die hiermee aan de slag gaan zijn 1 voor 1 lovend hierover. 
Vorige week nog kreeg ik nog een mailtje van een klant. Hij is zaakvoerder van een bedrijf dat keukens op maat maakt en werkt nu met een 20 tal mensen. Hij geloofde niet echt in de opdracht, heeft het ook zeer lang uitgesteld, maar omdat ik er bleef naar vragen heeft hij het toch gedaan. Vorige week kreeg ik een mailtje dat hij zeer mooie dankwoorden had gekregen van zijn mensen, dat mensen hem spontaan een sms stuurden om te zeggen hoe erg ze dit apprecieerden en voelde hij de positieve vibes echt in zijn bedrijf en team hangen.

Test het zelf eens uit, noteer er wel iets persoonlijk op, niet voor iedereen dezelfde boodschap, want dan werkt het niet en dan doe je het beter niet.

Heel veel plezier en succes hiermee !

PS laat hieronder even weten met wat je effectief zelf aan de slag gaat of wat je zelf reeds doet hieromtrent. 
Wil je deze tips graag delen met jouw netwerk? Dit kan via onze sociale media knoppen aan de linkerkant.

Close

50% Complete

Hallo,

Vul hieronder jouw voornaam en mailadres in en ik bezorg jou tips en inspiratie die ervoor zullen zorgen dat jij jouw beste mensen kan behouden en gemakkelijk nieuwe medewerkers kan aantrekken.