Vakantie: een noodzaak of mooi meegenomen?

energie Jul 09, 2019

Samenvatting

Voor mij was vakantie jarenlang een échte noodzaak. Het moment waarop ik eindelijk eens mijn batterijen terug kon opladen. En heel vaak was ik dan toch nog met mijn bedrijf bezig: mails lezen, snel nog een telefoontje plegen, even iets checken,… en enkele dagen voor ik terug aan het werk ging, begon ik al terug to-do-lijstjes te maken, te denken wat er allemaal was blijven liggen om er dan, zodra het verlof over was, terug 120% in te vliegen, want ik had toch wel veel tijd verloren.

Het viel mij de laatste weken op dat veel ondernemers echt aan het aftellen zijn tot hun welverdiend verlof. En onlangs las ik nog in een artikel dat 1 op 3 zelfstandigen zelfs geen verlof neemt…

“Als ondernemer moet je keihard werken” en “minder werken betekent minder inkomen” zijn uitspraken die maar al te vaak worden gehoord.
De schrik slaat ons al om het hart als we er alleen maar aan denken om wat gas terug te nemen.
Ik heb zelf ook lange tijd het idee gehad dat ik gewoon failliet zou gaan als ik er even de riem zou afleggen.

Natuurlijk gaan we er allemaal graag eens op uit en genieten we van enkele dagen of weken “niet werken”. Maar als je als ondernemer het gevoel hebt dat die vakantie een must en een uiterste noodzaak is om er nadien terug te kunnen voor gaan, dan vind ik dit persoonlijk erg spijtig.

Ik ben ervan overtuigd dat ook jij geen ondernemer bent geworden om een heel jaar super hard te werken, nauwelijks tijd te maken voor je gezin, vrienden, laat staan voor jezelf en dan 1 keer per jaar keihard uit te kijken naar die paar dagen (relatieve) rust.  
Zelf ben ik ondernemer geworden om vrijheid te kunnen ervaren, om te kunnen doen wat ik graag doe en om op mijn manier iets moois in de wereld te kunnen zetten.

Het afgelopen jaar heb ik een aantal grote veranderingen doorgevoerd.  Op 1 jaar tijd heb ik mijn team uitgebreid van 3 naar 10 mensen die mij elk vanuit hun eigen expertise ondersteunen. Daardoor ben ik van manusje-van-alles in mijn bedrijf gegroeid naar de leider die de juiste mensen op de juiste plaats zet. En van daaruit heb ik meer tijd gekregen voor mezelf, mijn gezin, vrienden en vooral ook om verder AAN mijn bedrijf te gaan werken zodat ik kan blijven evolueren. Ondertussen kon ik die dingen blijven doen die ik zelf het liefste doe en die de grootste meerwaarde zijn om mijn bedrijf te laten groeien.
Als kers op de taart heb ik dan ook net mijn beste boekjaar van de afgelopen 10 kaar kunnen afsluiten.
En dat door zelf minder te gaan werken en meer geld uit te geven aan mensen die mij ondersteunen. Iets wat ik enkele jaren geleden echt nooit had durven dromen!  

Dit efficiënte delegeren heeft er ook voor gezorgd dat ik ondertussen al meerdere keren korte pauzes kon nemen voor mezelf. Ik ervaar nu minder stress en frustraties waardoor ik meer relax ben.
Het is dan ook het eerste jaar dat ik niet naar mijn verlof “smacht” maar er met plezier naar uit kijk en ook met een gerust gevoel kan vertrekken. Zonder stress. Ik zal het deze keer ook echt helemaal kunnen loslaten. Ik zal ten volle genieten en mijn man en dochter de aandacht geven die ze verdienen (want dat is in het verleden zeker niet altijd zo geweest, waarvoor bij dezen mijn excuses 😊).

Is dit herkenbaar voor jou?
Ben jij ook één van die ondernemers voor wie vakantie een echte noodzaak is?
Heb jij tijdens het jaar ook zo weinig tijd voor jouw gezin, vrienden en jezelf?

Wil je daar graag verandering in brengen en na jouw verlof een nieuwe weg inslaan?

Doe dan hier de test en ontdek of je een inspirerend leider bent die durft delegeren en loslaten, zodat er ook voor jou voldoende vrije tijd overblijft. 

Close

50% Complete

Hallo,

Vul hieronder jouw voornaam en mailadres in en ik bezorg jou tips en inspiratie die ervoor zullen zorgen dat jij jouw beste mensen kan behouden en gemakkelijk nieuwe medewerkers kan aantrekken.