Een professioneel en een privé leven, we hebben toch maar 1 leven?

Oct 22, 2018
 

Beluister hier de Podcast Versie

Samenvatting

De belangrijkste boodschap dat we meekrijgen van onze nieuwe generatie medewerkers is volgens mij deze. Ze laten ons inzien dat er niet zoiets bestaat als een privé leven en een professioneel leven. We hebben maar 1 leven. En dit leven bestaat uit verschillende aspecten. En het is van groot belang dat we ons op alle vlakken in dit leven ook goed gaan voelen willen we een gelukkig leven leiden.

Tot nu toe werd er altijd bewust of onbewust een duidelijk onderscheid gemaakt tussen ons privé leven en ons professioneel leven en is het soms zo erg dat mensen bijna letterlijk een ander mens worden op hun werk. Ook bij zaakvoerders is dit vaak het geval.

En onlangs had ik een gesprek met Joost Callens van Durabrik en een aantal jaar geleden was dit de trigger voor hem om het over een andere boeg te gooien als leider. Het feit dat hij het gevoel had dat hij een andere Joost was in zijn vrije tijd dan in zijn bedrijf. En dit besef heeft hem doen inzien dat hij het anders wou en dat hij dit ook wou voor zijn medewerkers. Dat ze zichzelf kunnen zijn, dat ze zich kwetsbaar mogen opstellen, dat ze hun emoties mogen tonen, dat er eens hard gelachen mag worden en dat ze hun eigen dromen mogen najagen.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik het daar ook heel lang moeilijk mee gehad heb. Ik vond dat ik in contact met klanten zakelijk moest zijn, dat gaan lunchen met een klant niet kon, dat vertellen over mijn privé leven of vragen stellen over hun privé leven misschien net te ver ging,…

Toen ik vorig jaar verhuisde en ik nu werk en leef in eenzelfde pand is dit drastisch veranderd en besef ik dat dit maar goed is ook. Klanten komen letterlijk in onze leefruimte ’s middags lunchen en boven in onze woning is de trainingsruimte. En als mijn dochter thuiskomt ’s avonds en er is nog een klant aanwezig is het goed mogelijk dat ze even goeiendag komt zeggen.

En dat is ok voor mij en het voelt zelfs heel goed aan. En de reden dat dit goed aanvoelt is omdat het op die manier ook allemaal veel simpeler wordt. Je hebt maar 1 leven, er is maar 1 jou en die kan je gerust in alle facetten van jouw leven inzetten. Je hoeft geen verschillende petjes meer op te zetten, gewoon jezelf zijn is de boodschap. 

Ik heb een vraag voor zowel de werkgevers onder ons als de medewerkers.  Wat vinden jullie hierover? Wat is jullie mening hieromtrent?
Laat het ons weten hieronder en op die manier kunnen we ook weer leren van elkaar.

Wens je dit graag te delen met jouw netwerk, deel het gerust via de sociale media knoppen die je terug vindt aan de linkerkant. 

Fijne groeten,
Charlotte

Close

50% Complete

Hallo,

Vul hieronder jouw voornaam en mailadres in en ik bezorg jou tips en inspiratie die ervoor zullen zorgen dat jij jouw beste mensen kan behouden en gemakkelijk nieuwe medewerkers kan aantrekken.