Hoe je doelen kan stellen die jouw business ├ęcht kunnen laten groeien !

Jul 15, 2018
 

Stel jij jezelf nog doelen? 

Concrete targets en plannen die je wilt bereiken het komende jaar of volgende maand?  

Ik krijg vaak de vraag van bedrijfsleiders wat het nut nog is van het stellen van doelen en indien het opmaken van toekomstplannen op papier wel nog een grote meerwaarde heeft in een zo snel veranderende wereld? 

Toen ik mijn ondernemerschap startte 10 jaar geleden had ik een heel duidelijk uitgeschreven business plan met jaardoelen en targets per maand
Door de jaren heen merkte ik echter dat ik minder en minder doelen op papier ging gaan zetten. 

Daar waren verschillende redenen voor.
Ik had al gemerkt dat als ik mijn vooropgestelde doelen niet behaalde ik altijd zeer teleurgesteld was in mezelf. 
Slaagde ik er wel in om mijn targets te behalen dan was ik wel tevreden, maar tegelijkertijd stelde ik mij ook de vraag of ik ze dan niet te laag had gezet. 
Ik realiseerde me ook wel dat het doorheen de jaren ook wel was gelukt zonder die specifieke targets en dat maakte dat ik er dus een tijdje mee gestopt ben.

 

Echter weet ik ondertussen dat het werken met concrete en motiverende doelen een duidelijke focus brengt, dat ze mij helpen om op lange termijn gemotiveerd te blijven en dat mijn business gewoon veel sneller groeit op die manier. 

Wat ik sinds enkele maanden heb toegevoegd aan dit proces is dat ik ze mij voorstel alsof ik ze reeds heb behaald. De voornaamste reden hiervoor is dat ik ze dan op een heel andere manier ga beleven en veel meer zin krijg om er effectief voor te gaan. 

 

Stel dat ik mezelf het doel zou stellen om de komende 2 maanden 10 nieuwe ondernemers te laten deelnemen aan ons HaRvest traject "Word de beste werkgever".
Ik zou dit gewoon kunnen noteren en ervoor gaan, maar wat ik dan doe is het volgende:

- Ik stel mij voor hoe het zal zijn als ik opnieuw 10 nieuwe ondernemers heb kunnen inspireren om de stap te zetten naar "de beste werkgever". Ik stel me voor wat het voor hen zal betekenen, wat het zal betekenen voor hun medewerkers en wat de resultaten zullen zijn voor hun bedrijf. Omdat mijn missie is om zoveel mogelijk zaakvoerders te inspireren om hun droom te realiseren werkt dit enorm motiverend voor mij. Ik krijg daar letterlijk een warm gevoel bij als ik hieraan denk. 

- Ik koppel dit uiteraard ook aan de financiële resultaten die dit met zich meebrengt, maar focus hierbij niet alleen op de omzet, maar vooral op wat ik zou kunnen doen met de winst die ik overhoud aan deze 10 trajecten. Ik zou bijvoorbeeld tijd kunnen vrijmaken voor mezelf door een extra freelancer in te schakelen om mij te helpen met mijn administratie. 

En deze zaken zetten mij veel meer in beweging dan het doel om 10 trajecten te verkopen waar een bepaalde omzet aan gekoppeld is. 

Deze doelen herhaal ik elke ochtend samen met mijn missie. 

Geloof mij, als ik even mijn motivatie dreig te verliezen of ik weet niet meer goed wat ik eerst moet doen, dan helpt dit mij om onmiddellijk mijn focus terug te vinden en er weer volop en met veel plezier voor te gaan. 

Lijkt het iets voor jou?
Test het zeker eens uit en laat gerust eens weten hieronder wat je ervan vindt. Wil je dit graag delen met jouw eigen netwerk, gebruik onze social media buttons aan de linkerzijde. 

 

Fijne groeten,
Charlotte

Close

50% Complete

Hallo,

Vul hieronder jouw voornaam en mailadres in en ik bezorg jou tips en inspiratie die ervoor zullen zorgen dat jij jouw beste mensen kan behouden en gemakkelijk nieuwe medewerkers kan aantrekken.