Waarom je niet doet wat nodig is om jouw doel te bereiken !

leiderschap mindset Sep 24, 2018
 

Beluister hier de Podcastversie

 

Samenvatting

Soms weten we zeer goed wat we willen en welke stappen we hiervoor moeten ondernemen, maar doen we het niet.  

Dat is vaak waar succesvolle personen het verschil maken met minder succesvolle. Ze slagen erin de kloof tussen hetgeen ze WILLEN en hetgeen ze effectief DOEN kleiner te maken. 

Heb jij ook zaken die je al lange tijd op de rit wilt zetten, maar waar het er maar niet van komt? En wil je daar nu echt eens verandering in brengen? 
Lees dan zeker verder. 

Denk eens na over dingen die jij de laatste maanden (of misschien zelfs jaren) wou veranderen of aanpakken, maar waar je nog niet aan toegekomen bent. Schrijf deze zaken eens op. Enkele voorbeelden kunnen zijn "beginnen met sporten, een medewerker aanwerven, gezond eten, een moeilijk gesprek aangaan met een medewerker,...". 

En ga nu eens na wat volgens jou de reden is waarom je er nog niet aan toegekomen bent.  En let wel, het excuus "geen tijd" is geen optie.
Ik weet gewoon dat dit in 90% van de gevallen het eerste is waar we aan denken. Echter is dit een excuus waar we ons allemaal veel te vaak achter verschuilen. Mocht ik jou morgen vragen om een week tijd vrij te maken in jouw agenda voor iets wat jij super belangrijk of super interessant vindt, dan ben ik ervan overtuigd dat dit jou zal lukken. Daarom kan tijd nooit de echte reden zijn. Meestal heb je er geen prioriteit van gemaakt en waar ligt dat dan aan? Waarom heb je dit niet als prioriteit op jouw agenda geplaatst? 

Er zijn enkele elementen die hierin een rol spelen, maar volgens mij is één van de belangrijkste onze belemmerende overtuigingen. Dat is een overtuiging die niet echt is en die ons belemmert te doen wat we echt willen doen. En deze belemmerende overtuigingen hebben een grote invloed op ons gedrag. Vaak ben je je echter niet bewust van deze overtuigingen, maar ze zijn er wel. 

Ik deel graag met jou 3 veel voorkomende belemmerende overtuigingen. 
Ga eens na bij jezelf of jij 1 of meerdere van deze overtuigingen herkent bij jezelf. 

Een eerste belemmerende overtuiging is: "ik wil alles zelf in de hand houden" of "als ik het zelf doe is het beter gedaan". 
Een tweede belemmerende overtuiging is: "ik kan geen nee zeggen" of "ik moet anderen altijd voorrang geven aan mezelf"
Een derde belemmerende overtuiging is: "het is nooit goed genoeg" of "het moet perfect zijn". 

Herken je jou in 1 van deze belemmerende overtuigingen? 
Een overtuiging wordt voor jou echt belemmerend als je weet dat ze jou tegenhouden om de stappen te zetten die je eigenlijk wilt zetten. 

Eén van mijn grootste belemmerende overtuigingen was vroeger (en is nog vaak een valkuil voor mij) dat ik geen hulp nodig heb van anderen. Aan een belemmerende overtuiging hangt vaak ook een ondersteunende overtuiging en deze helpt je dan eerder vooruitkomen. In mijn geval ondersteunde deze overtuiging mij omdat ik zelfzeker en onafhankelijk was en zo stappen vooruit zette. Echter kan diezelfde overtuiging op een bepaald moment belemmerend worden voor jou. En dat was voor mij het geval toen ik echt wou gaan groeien. Als ik alles zelfstandig en onafhankelijk bleef doen dan kon ik absoluut niet mijn grote toekomstdromen waarmaken. Tijd om hier dus mee af te rekenen. 

Hoe doe je dit? Wat ik nu ga zeggen klinkt simpel, maar is niet gemakkelijk. Deze overtuigingen zitten vaak zeer goed verankerd in onszelf waardoor we ze niet zomaar kunnen veranderen. Dus volhouden is de boodschap hier.

Stap 1: herken ze bij jezelf
Stap 2: schrijf ze op + noteer vooral waar ze jou belemmeren
Stap 3: in een situatie waar de overtuiging je parten speelt neem je dit erbij en ga je na wat je nu best kan denken en doen zodat ze jou niet langer belemmert. 

In mijn geval was dit vaak als ik ergens mee worstelde en ik geen hulp ging vragen, dan keek ik naar mijn kaartje waar op stond "het feit dat je geen hulp vraagt houdt jou tegen om jouw dromen te realiseren". En dat hielp mij om op zoek te gaan naar hulp. 

Er zijn nog een aantal andere belemmerende overtuigingen naast de bovenvermelde drie, dus ga zeker eens online op zoek naar een lijstje met belemmerende overtuigingen en ga hiermee aan de slag. 

Voor mij was dit echt een openbaring en is dit elke dag werken, maar het helpt me vooruit te komen en de stappen te zetten waarvan ik weet dat ik ze moet zetten om te geraken waar ik wil geraken. En soms is dit serieus uit mijn comfortabele zone, maar daar zit onze groei nu eenmaal.

Heel veel succes en als je graag anderen inspireert met deze tips deel het gerust met jouw netwerk via de sociale media buttons hiernaast en laat even weten in de commentaren hieronder wat je precies gaat toepassen hiervan of welke belemmerende overtuiging je herkent bij jezelf. 

Fijne groeten,
Charlotte

Close

50% Complete

Hallo,

Vul hieronder jouw voornaam en mailadres in en ik bezorg jou Interviews met inspirerende leiders, videofragmenten met praktische tips en blogartikelen met onmiddellijk toepasbaar advies zodat jij jouw dromen kan waarmaken.